Vergi Müfettişleri Vakfı

Duyurular 20.02.2018


Vergi Denetim Kurulu ve Uygulanmayan Projeler

 

10.07.2011 tarih ve 27990 no’lu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Maliye Bakanlığı’nda mevcut dört vergi denetim birimi olan vergi denetmenleri, maliye müfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörleri “Vergi Müfettişi” unvanıyla Vergi Denetim Kurulu çatısı altında birleştirilmiştir. Yeni yapılandırmanın ilk yıllarında, vergi denetiminde cumhuriyet tarihimizin en başarılı performansı yakalanmıştır.

Tek çatı altında tek bir kimlik oluşturulması sürecinde, ilk etapta bir takım eksikliklerin varlığı görülememiştir. Ancak; yakalanan başarı ile birlikte, önemli projeler devreye sokulmuştur. Gelinen nokta da ise, bu projeler ortadan kaldırılmıştır.

Nedir bu projeler?

1-Planlanan Hizmet Binaları:

Mükelleflere daha kaliteli hizmet vermek için A, B, C, Ç gruplarını bir araya getirecek hizmet binaları projelendirilmişti.

İlk etapta; Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının bulunduğu binanın arkasında bulunan bitişik arsa, büyük uğraşlar sonunda alınmıştı. Söz konusu yere, Ankara’da görev yapan A, B, C, D grup başkanlıklarında görev yapan tüm vergi müfettişlerinin görev yapacağı son derece modern kompleks hizmet binası yapılacaktı. Buna ilişkin projeler hazırlanmıştı.

Ayrıca; İstanbul ilinde,  3 ayrı yerde A, B, C, D grup başkanlıklarında görev yapan tüm vergi müfettişlerinin görev yapacağı son derece modern kompleks hizmet binalarının projeleri hazırlanmıştı.

Finansmanı sağlanan bu projeler, en geç 2 veya 3 yıl içinde bitirilecekti. Sahi 7 yıl geçti, ne oldu projeler? Merak edenler için, söz konusu projeler eski VDK Başkanı Sn. Adnan ERTÜRK’ ün laptopunda bulunmakta idi. Hak teslim etmek gerekir ki, bu projelere büyük önem veriliyordu. Finansmanı ve projelerin gerçekleştirilmesi için büyük emek harcanmıştı. Reformun başarısı, tek kimlik ve homojenliğin sağlanması için son derece önemli bu projeler nerede?

2-Grup Başkanlıklarının Azaltılması:

Vergi Denetim Kurulu’ nun kurulmasıyla birlikte, görevlerin hukuka uygun, süratli ve yüksek kaliteli olarak yerine getirilebilmesi amacıyla denetim kapasitesi artırılmıştır. Bununla birlikte;  bürokrasinin artması, sevk ve idarenin zorlaşması, rotasyon uygulamasıyla karşılaşılan zorluklar vb. nedenlerle, daha hızlı ve mobil hareket sağlanması amacıyla, kuruluş  aşamasında oluşturulan 32 adet A grup başkanlığı sayısının azaltılması projesi ortaya konulmuştu. Yaklaşık, bu sayının yarısı kadar grup başkanlığı düşünülürken; geçen süre zarfında tam aksine yeni A grup başkanlıkları oluşturularak sayısı artırılmıştır. Tam tersi, denetimin daha etkili olması için B, C, Ç grup başkanlıklarının sayısının artırılması gerekmekte iken!

Not: Suçlama değil, sadece olumlu projeler sorgulanmaktadır.

Sonraki yazı

Başarıyı olumsuz etkileyen, motivasyonu azaltan unsurlar nelerdir?

VERGİ MÜFETTİŞLERİ VAKFI

NOT: Konularla ilgili görüş ve önerilerinizi gönderebilirsiniz.

bilgi@vmv.org.tr