Vergi Müfettişleri Vakfı

Duyurular 05.12.2019_22:24:05


 

KONAKLAMA VERGİSİ NEDİR?

GENEL BİLGİ

Konaklama Vergisi, birçok ülkede bu ve benzeri adlar altında alınmaktadır. Bu tür vergiler, daha çok yerel yönetimler içindir. Özellikle turistik şehirlerde, bu ve benzeri vergiler şehrin temizliği, çevre düzenlemesi, tarihi ve kültürel yapıları koruma gibi amaçlarla kullanılır. Getirilen düzenlemeye göre, konaklama vergisi genel bütçe geliri olarak tahsil edilmek üzere ihdas edilmiştir.

7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07.12.2019 tarih ve 30971 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanunun 9 uncu maddesiyle; 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun mülga 34 üncü maddesi "Konaklama Vergisi" başlığıyla yeniden düzenlenmiştir.

Düzenlemeye göre (Özetle); otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanımı hizmetleri gibi diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulmuştur. Konaklama vergisinin oranı %2'dir. Cumhurbaşkanı, bu oranı üç katma kadar artırmaya veya %1'e kadar indirmeye; konaklama tesisinin türüne, sınıfına ve bulunduğu yere göre farklılaştırmaya yetkili kılınmıştır. Ayrıca bazı hizmetler konaklama vergisinden müstesna tutulmuştur. Vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleri olarak belirlenmiştir. Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi ise, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar katma değer vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine (katma değer vergisi mükellefiyeti bulunmayanlarca tesisin bulunduğu yer vergi dairesine) beyan edilip, aynı süre içinde ödenecektir.

KONAKLAMA VERGİSİ

I-Verginin Konusu

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) konaklama vergisine tabidir.

Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmeyecektir.

II-Mükellef

Konaklama vergisinin mükellefi; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) sunanlardır.

III-Vergiyi Doğuran Olay

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetlerin (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) sunulması ile meydana gelmektedir.

IV-Matrah

Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

V-Verginin Oranı

Konaklama vergisinin oranı % 2’dir. Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.

NOT: İlgili Kanunun 42 nci maddesiyle, 6802 Sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 3 ile Konaklama Vergisi Oranı 31/12/2020 tarihine kadar % 1 olarak uygulanacaktır.

Konaklama vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilir. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz. Bu vergi, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez.

VI-İstisnalar

Aşağıda sayılan hizmetler konaklama vergisinden müstesnadır:

a) Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler.

b) Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler.

VII-Vergilendirme Dönemi

Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleridir.

VIII- Beyanname Verme Süresi, Beyannamenin Verileceği Yer, Ödeme

Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar katma değer vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine (katma değer vergisi mükellefiyeti bulunmayanlarca tesisin bulunduğu yer vergi dairesine) beyan edilir ve aynı süre içinde ödenir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konaklama vergisi beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

NOT: İlgili Kanunun 52 nci maddesine göre; Konaklama vergisine ilişkin 9 ve 42 nci maddeleri 01.04.2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

VERGİ MÜFETTİŞLERİ VAKFI

Konularla ilgili soru, görüş ve önerilerinizi gönderebilirsiniz.

bilgi@vmv.org.tr